Snitte 2 – søndag 2. december

AltNis, der stadig sad i køkkenet, tændte kalenderlyset og skænkede sig et krus af den gode julekaffe. Duften af friskmalede bønner med noter af orange, nød og kanel mindede ham om julen dengang. Den gamle, vise nisse lænede sig tilbage og lagde hænderne på sin toppede mave, mens han smagte på det hele. Tankerne rullede tilbage – helt uvidende om, at det var helt andre bønner end julekaffens, der snart skulle blive brug for.

Inde i den varme julestue højt oppe i et af hanebåndene hængte JuleUroen, og i den dinglede de fire skytsengle og nød de varme luftstrømme ovre fra kaminen. Det her engleliv gav dem næsten et sæt ekstra vinger. Der var knapt taget hul på dagen, men der skulle ske noget i dag. Og det ønske skulle også snart blive en kende mere opfyldt end ønskeligt! 

De fire skytsengle var SukkerAlf – den snarrådige problemløser med den søde tand og sin lille sukkerstok, Gloria HarpenKlang – harpespillende og med temperament, der matchede farverne i hendes kinder, så var der Basuno – en trind skytsengel med store kinder, der kunne blæse liv i sin lille trompet. Endelig var der den evigt trætte GabRiel – der nød sin drømmetilværelse og som måske kom vel sovende til mange af julens opgaver, når det lille team ikke blot vogtede over julen, men også måtte på vingerne og kæmpe sammen med forsvareren af den gode, gamle jul – Den lille Kastaniehest – når nisserne og julen alt for mange gange var blevet udsat for farer.

– Er I friske, råbte SukkerAlf? Hvad siger I til en svingom her i JuleUroen, han rev i snoren, han hængte i, og JuleUroen begyndte at gynge, eller hvad med en turbotur rundt i de varme luftstrømme og et lille dyk ned i konfektskålen! SukkerAlf havde set, at LovelyNis i går aftes havde fyldt nyt juleguf i skålen.

– Hvad med en tur ud i den friske luft inden, sagde Basuno, der afsluttede med et opfordrende blæs i trompeten! 

Inden vennerne nåede at svare, blev de afbrudt. Det bankede hårdt og urytmisk på hovedlågen. Bankene gentog sig utålmodigt! Hvem kunne det mon være, der havde så travlt? LovelyNis kunne jo ikke allerede være tilbage, og hun ville jo også bare lukke sig selv ind. De fire skytsengle hægtede sig af deres ophæng og skød ned gennem julestuen og ud til hovedlågen …

I et noget mere adstadigt tempo nåede AltNis også ud til hovedlågen.

Bank, bank!

– Rolig, rolig, jeg er på vej, nåede AltNis at sige et par gange, før han åbnede og kiggede ud på en ranglet person, der ikke havde meget mere kulør end glasuren på fin fajance. Det var kun de plirrende, røde øjne, der vidnede om, at vedkommende trods alt var i live. Og han trak vejret, men alt for hurtigt, så det var ikke meget af budskabet, AltNis fangende …  

Inden AltNis nåede at bede om en gentagelse, havde han fået stukket en kasse i hånden af vedkommende, der allerede var videre. Han lignede et blegt gespenst, tænkte AltNis.

– Nå, det må være noget til LovelyNis, mumlede AltNis for sig selv. For han havde i hvert fald ikke bestilt udbringning af nogen art. AltNis lukkede hovedlågen og tøffede tilbage til køkkenet, hvor han satte kassen fra sig.

– Så I ham, kom det undrende fra SukkerAlf. Det var da en totalt mystisk budbringer. Han skulle da godt nok have været ind og tø op ved kaminen. Hvad tror I, der er i kassen? SukkerAlf pegede forfjamsket med sukkerstokken over mod kassen. Gloria HarpenKlang vidste ikke, hvem vedkommende var, men var  ivrig efter at vide, hvad der var i kassen. Nysgerrigt fløj Gloria efter AltNis …

AltNis tog sin kaffe og fik kigget på kalenderlyset. Stearinen var løbet ned over grangrenene og ud på bordet. Han duppede et par fingre i den lunkne kaffe og slukkede flammen, der hvæsede som om, den kunne fornemme noget faretruende og mystisk lige havde været på trapperne …

 

Uanset hvad, så er vi atter på trapperne igen i morgen …
Santa Ficho

Svar på dagens kalender- og adventsspørgsmål

Hvad syntes SukkerAlf om buddet, der kom med kassen?

 

Ekstra spørgsmål 1. søndag i advent – vind 1 x 4 stk. biografbilletter til PANORAMA, Slagelse:

Og hvad tænkte AltNis om det samme bud?