Snitte 24 – fredag 24. december

Kolossen stod nu ved NisseBorgen og råbte CLAVIS, medens han foran sig rakte nøglen frem. Kolossen var alene, da han var færdig med de isblå skikkelser. De var spredt for alle vinde som ligegyldige og alt for lette snefnug…

Kun Fejer, Strik og Strid var kommet frem af deres skjul. De forsøgte at fange deres herskers opmærksomhed, men forgæves. Kolossen fra KuldSkær havde kun for øje at indtage Den Store VERSAL og så vente på, at Den Ædleste af Alle Graner fik drysset af. Færdig. Slut! End of Niscussion!

– CLAVIS, CLAVIS, CLAVIS, råbte han nærmest i trance!

– CLAVIS! Kolossen kiggede rundt. Låsene i Den Høje Hvide Port burde snart give efter – og ganske rigtigt. De tunge låse på porten gled op og faldt ned på gulvet. Kolossen vendte sig. 

– A-ha! Der gemmer du dig! Kolossen gik direkte mod Den Store VERSAL og slog nu ud efter murene. VERSAL’ens tykke mure styrtede sammen. Og der! Der stod Den Ædleste af Alle Graner. Det prægtigste træ i al sin vælde, men helt uden SølverHåret …

De første grannåle falmede hurtigt, drattede ned og lagde sig i det, der snart var en lille bunke visne nåle!

Kolossen blev ved med at slå om sig og ryddede de mure, der lige siden den første sne havde værnet om Den Ædleste af Alle Graner og derved selve nisselivet! 

Grannålene blev ved med at falde af grenene. For hver en grannål, der ramte gulvet lød et ‘pling’, som havde det været nisser, der skålede med hinanden og ønskede glædelig jul.

Lyden af disse fine ‘plinger’ kunne høres snemil omkring, og nu indså nisserne, at det sidste julevers var sunget, og intet rimede længere … 

Hen over NisseBorgens vindebro red Den lille Kastaniehest! I farten svang den sin afbrændte stik.

– Hæ, ynkelige kræ, du kommer for sent! Kan du ikke se det. Kast dig i disse bunker af grannåle og bed om nåde. Kolossen pegede ned på de store bunker. Han kunne allerede mærke varmen. Fryd!

Kastanjehesten kiggede op på Den Ædleste af Alle Graner. 

Nissernes træ kunne ikke længere leve op til sit navn. I det samme rungede et kæmpe brag i ruinerne. Denne gang skulle Kolossen ikke slippe! Lys og ild tordnede mod Kolossen, der i første omgang blev væltet omkuld. Kolossen kylede sin nøgle mod kastanjehesten, der lige akkurat undgik at blive ramt. Så for nøglen retur, da Kolossen hev snoren tilbage. Igen slap kastanjehesten for at blive ramt! 

Det niste, der skete nåede Kolossen fra KuldSkær ikke at forstå. Han var knapt kommet på benene igen og begyndte at løbe mod Den lille Kastaniehest, der gik frem mod Kolossen!

Så blev dens afbrændte stik igen svunget rundt i luften, og endnu en brag lød. Et lysskær viste sig, og det flænsede sig ned gennem hele dette vanvittige snenarie – Kolossen fra KuldSkær kom til at stå i den ene side og Den Ædleste af Alle Graner sammen med Den lille Kastaniehest i den anden. Delt som havde de været motiv på et iturevet lærred …

Kolossen kastede sig frem mod Den lille Kastaniehest, men pludselig var der meget længere, end beregnet. Kolossen greb ud efter den iturevne kant, hvor kastaniehesten stod – og fik med held fat, men heller ikke mere. Kolossens tyngde gjorde, at han måtte slippe sit tag og nu drattede ned mellem de to dele og forsvandt!

For tredje gang lynede det i Den Store VERSAL og ud over ØnskeDalen. Så frøs billedet og snekunderne tikkede. Ingen kunne se, hvordan snenariet blev skubbet sammen, og en særlig lysstråle fra Den Klareste af Alle Stjerner syede de to dele sammen …

Den Klareste af Alle Stjerner nikkede ned til forsvareren af den gode gamle, jul, der kæmpede for at holde sig på stikkerne, så kom det fjerde brag, og billedet var igen levende og fuld af bevægelse – men værre nu dryssede grannålene af i et uset omfang …

Omkring træet stod forfærdede nisser og His Royal HighNis, der var tæt på at gå helt fra konsceptret …

Så hørtes bjerghornene! 

Og deres opløftende besked blev gentaget. Juleskibet Santa Julia lå nu i SlushSlugten med stævnen vendt mod ØnskeDalen! Lille bitte håb?

Nyt budskab. De fire skytsengle baskede med vingerne som aldrig før, de havde Santa Julia på slæb. Lille håb?

Beskeden fra bjerghornene blev også hørt inde på kane- og kælkefabrikken KørerSomSmurt I/S, hvor både Medemester FlexNis og Overlakerer FerNis havde kæmpet med at rette op på skaderne, som Fejer, Strik og Strid havde begået. I fuld fart og firspand fløj utallige kaner ud langs begge sider af indsejlingen til ØnskeDalen. Santa Julia – og de fire skytsengle fra JuleUroen – skulle have hjælp! Håb?

Da kanerne nåede ud til Santa Julia, blev der kastet liner ud, som blev fortøjret til juleskibet. Så vendte kanerne rundt og satte farten op igen. Smukt så det ud, da Santa Julia sent juleaften blev mødt af nissernes trallende jubelbrøl inde i havnen! Santa Julia var hjemme. De var reddet!

– SølverHåret, hvor har I SølverHåret, kaptajn NeptunIvan blev mødt med det spørgsmål, han frygtede mest …

– SølverHåret? Det har vi ikke, kom det nedtrykt fra kaptajnen. Han fortsatte …

– Det kom aldrig ombord! Ej heller BizNis og nisseekspeditionen. Jeg ved heller ikke, hvor de er! 

Der løb et sug gennem de forsamlede nisser i havnen. Al jubel forstummede med et! Uden SølverHåret var alt slut. Lidet håb!

En stafet nåede NisseBorgen, han kunne se Den Ædleste af Alle Graner nu blot stå med et fåtal af grannåle på! Håbet var ude!

Rundt om Den Ædleste af Alle Graner stod stumme nisser med deres tophuer i hænderne. De kiggede op på deres træ og stjernen øverst, der aldrig havde siddet mere malpalceret!

Flotte, slanke og hvide lys havde været klar til at blive tændt. Store, røde næser snøftede og blanke øjne druknede i vand.

Pliiing! – tænk, at sådan en lille grannål kunne runge så meget …

Et pling blev efterfulgt af en håndfuld flere. Nu var det så også snart de sidste!

– SølverHåret kommer her! råbte en stakåndet BizNis, der med resten af nisseekspeditionen nede fra pladsen ved NisseBorgen blev ved med at råbe op!

SølverHåret! Nisserne spidsede ører, og huerne røg på igen! Tro!

Ude på pakisen i IsHavet havde BizNis og resten af nisseekspeditionen samlet SølverHåret, der havde været spredt ud over pakisen, men som lige nu blev båret op i SølverHårets kister.

Alle nisser veg for at gøre plads til SølverHåret!

Pliiing!

– Hvordan kunne I nå tilbage, spurgte His Royal HighNis. Vi ved det knapt, men skarpt lys over himmelhvælvet gav fornyet styrke og mulighed for at nå frem! Men her er SølverHåret!

– Kom! Kongen vinkede bærerne med kisterne fyldt med SølverHåret frem. I det samme dykkede fire ellers totalt udmattede skytsengle ned i kisterne og fløj rundt om Den Ædleste af Alle Graner, der skulle pyntes i en vis englefart …

Medens SukkerAlf, Gloria HarpenKlang, Basuno og den evigt trætte GabRiel nu gav nyt liv til Unisseversets prægtigste træ, fik det ny styrke, og frem voksede de fineste ædelgrønne nåle.

Lysene blev tændt, og Den lille Kastaniehest slog sine stikker i gulvet og sendte gnister op mod JuleStjernen, der med et lyste så smukt!

Pliiing! Åh nej, hvad nu …

Men der var ikke grund til mere bekymring. Det var His Royal HighNis, der slog på glasset og nu ville skåle glædelig jul med nisserne og alle de finurlige nogen! Nissehuerne fløj rundt i luften! Lettelsen kunne slet ikke beskrives! Så begyndte dansen, og siden fik de også spist!

Også nissefamilien var tilstede og nød denne skønne julefest – måske endda endnu mere, end de nogensinde havde gjort. Nisseungerne dansede og dansede.

– Pyh, hvor er jeg varm! fik ChristiaNis sagt til sin søde tante LovelyNis. Den dreng kunne vel nok blive ved, smilte hun og holdt både ham og AugustiNis ind til sig. Dette havde været en december uden lige, og denne aften ville heller ikke blive glemt. Men vigtigst, der ville komme flere smukke julefester lige her i Den Store VERSAL …

I NisseBorgens Det Høje Tårn blæste trompeterne julens fanfare, og De 4 HolyNisser messede julebudskabet ud til hele Unisseverset! De bimlende slag fra den store, tunge JuleKlokke havde aldrig lydt smukkere …

 

Du og din familie ønskes en glædelig jul
Santa Ficho

Svar på dagens kalender- og bonusspørgsmål:

Hvem kommer med SølverHåret?

 

Bonusspørgsmål 24. december – vind biografbilletter:

Hvad hed julekalendereventyret i 2009? 

https://kastaniehesten.dk/nistorik/